Dansorkester från 1960 talet och framåt
PAJALA - HASSES
MORGONGÅVA
1960 talet -

MEDLEMMAR på denna inspelning:

Hans Persson "Pajala Hasse " (dragspel) Birgit Persson (dragspel) Doris Persson (gitarr) Lasse Persson (trummor)
Bosse Persson (bas) Holger Jonsson (tungstepp)




Nr.1

Nr.2

Nr.3

Nr.4

Nr.5

Nr.6

Nr.7

Nr.8

Nr.9

Nr.10

Nr.11

Nr.12




JUKEBOX nr.1-12



Låtarna är inspelade och mixade i PHM-Studio Morgongåva

Publicering godkänd av Hans Persson

1. Jularbobesök av Pajala-Hasse
2. Tjo va det var livat
3. I en grönmålad båt
4. Persbopolka av Pajala-Hasse
5. Fiolen min
6. Anne Mi
7. En gång jag seglar i hamn
8. Stor-Ackes Polka
9. Hälsa dem där hemma
10. Drömen om Elin
11. Mästarna Sundqvist och Hyle´n av Pajala-Hasse
12. Te ä dans med Karlstatöserna






Tidiga bilder från Pajala Hasse uppväxt










TV program på 1960 talet













Västerås Folkets Parks Programhäfte 1974













Vänster bild: Utdrag ur Västerås Folkets Parks Programhäfte 1976
Höger bild: Utdrag ur Västerås Folkets Parks Programhäfte 1978













Hemma hos Pajala Hasse 93 år



Fredrik Ahlstrand och Pajala Hasse


Lasse Karlsson och Pajala Hasse

2021-04-19
”Pajala-Hasse” avliden, en av de största dragspelsikonerna har gått ur tiden Hans Persson föddes 1924 i Björna.
Redan som liten var det musiken som gällde. Först munspel som han fick av en granne och det användes så flitigt att den lille pojken fick munsår. Men en ungkarl i byn hade det som Hasse egentligen ville ha, ett enradigt durdragspel.

Efter enträget tjat gav mannen med sig och skänkte Hasse dragspelet, och en ny värld öppnade sig. Men drömmen var att äga ett ”riktigt ” dragspel och efter övertalning köptes ett dragspel på avbetalning och därefter övade Hasse varje ledig stund.

Han var för ung för att komma in på danslokalerna så istället stod han utanför med örat mot väggen för att höra melodierna inifrån. På så sätt lärde han sig låtarna. I lumpen blev det förstås mycket dragspel och därefter började han köra buss runt om i Norrland, hamnade i Pajala där han uppträdde på danstillställningar.

Träffade sin blivande hustru Katarina och de gifte sig 1950 och fick fyra barn. Varje helg ägnades åt spelningar och när barnen blivit tillräckligt gamla lärdes de upp i den musikaliska skolan och namnet ”Pajala-Hasse” var fött. Familjen flyttade till Piteå i mitten av 60-talet där barnen skulle studera. I samband med det hade Sveriges Radio en gammeldanstävling som Gnesta-Kalle höll i.

Pajala-Hasses orkester anmälde sig och de kom tvåa efter Bröderna Lindqvist. Men en silvermedalj är inte att förakta, dansbanorna väntade runt om i Sverige och Pajala-Hasses blev störst vid sidan av de legendariska Lindqvistarna. 1970 flyttade hela familjen till Morgongåva. Där startade Hasse eget musikförlag och byggde studio. Han ville inte ge bort pengar till skivdirektörer i Stockholm utan insåg att det bästa var att sköta det själv och hålla allt inom familjen. Och det gällde inte minst turnerandet. För mellan 1971 och 1984 var det nämligen Hasse och de fyra barnen som stod för musiken. Lars spelade trummor, Bo på bas, Doris gitarr och banjo och Birgit dragspel och klaviatur. Lars var yngst och bara 11 år när familjeturnén startade.

Socialförvaltningen kom flera gånger till danstillställningar i närheten för att se ifall miljön i en folkpark verkligen var lämplig för en elvaåring. Tjänstemännen mildrades dock av att 11-årige Lars faktiskt arbetade som trumslagare och att pappa Hasse lovade flytta bussen utanför själva parkområdet så att lille Lars direkt efter avslutat arbete kunde gå och lägga sig där.

Turnéerna var noga planerade utifrån geografi, startade i maj och slutade lagom till älgjakten då bussen ställdes av. De spelade sig genom Sverige och Finland med ett imponerande program, 27 jobb bara i juli. På repertoaren fanns förstås gammeldansen men också sk ”modern” dans, dvs dåtidens hits från Flamingokvintetten, Vikingarna och Thorleifs.

Pajala-Hasses lockade en stor publik var än bandet spelade, många ville förstås också se själva bandkonstellationen då det inte var särskilt vanligt med en hel familj som uppträdde. 1984 hade Hasse fått nog av de många åren på vägarna och lade ner Pajala-Hasses. Lars har fortsatt som trumslagare och Bo spelar bas än idag, med bl a Björn Skifs.

Döttrarna lämnade dock musiken. Men ”Pajala-Hasse” tröttnade aldrig på sitt dragspel. Han lyssnade ofta och spelade gärna långt upp i åren. Och extra stolt blev han då författaren och dramatikern Mikael Niemi 2010 satte upp en pjäs om hans liv på Tornedalsteatern, 105 kurvor. Titeln döpt efter alla de kurvor som finns på vägsträckan mellan Pajala och Kiruna och som Hasse körde med buss när han flyttade upp till Norrbotten. ”När jag spelar är jag i himlen”, sa han ofta i intervjuer, och alla som kände honom visste att det var sant. Där spelar han säkert idag. Hasse Persson blev 96 år. 
TEXT: THOMAS DEUTGEN, FOTO: EIVON CARLSSON (text och foto fritt att använda)


Bidragit med underlag och godkännande av publicering:
Hans Persson, Sven Fredrik Ahlstrand, Per-Erik Thunberg,

Ett tack till Hans Persson "Pajala Hasse" som bidragit med underlaget till denna sida

LÄNKAR:







STARTSIDAN

www.kvicksound.se